Sobelvin
1970

Zoeken

Le Champagne

Een kurk vliegt de lucht in, een fles wordt gesabreerd, bubbels sprankelen… Met champagne wordt het dagelijkse leven een feest.

Feestelijke momenten en champagne gaan inderdaad samen. Maar champagne is ook een serieuze aangelegenheid en de kunst van een eeuwenoude techniek. Al sinds de middeleeuwen wordt deze ambacht van vader op zoon overgedragen, met geheimen die eigen zijn aan elk champagnehuis.

Geduld is het sleutelwoord van de Maître de Chai. Elke fase van de vinificatie is beslissend voor de uiteindelijke samenstelling van de nectar. De drie druivensoorten, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, onthullen hun aroma’s en eigenschappen al dan niet in een assemblage.

Eerst worden de druiven met de hand geplukt, daarna meteen geperst en in een vat gedaan waar de eerste gisting op lage temperatuur plaatsvindt.

Wanneer de suiker is omgezet in alcohol is het tijd voor de tweede gisting op de fles. Met de “prise de mousse” bedoelen we het koolzuurgas dat zich dan in de champagne ontwikkelt.

De flessen worden meerdere maanden plat gelegd en vervolgens ondersteboven in rekken gestoken. Deze “pupitres” zijn speciaal gemaakt om de flessen met de hals schuin omlaag te laten hangen. Daarna is het tijd voor de “remuage”: de champagneflessen worden elke maand een kwartslag gedraaid. Wanneer de gist in de hals van de fles zit, wordt de hals ondergedompeld in een ijskoude zoutoplossing waardoor de gist gevangen wordt in een blokje ijs. De Maître de Chai haalt de dop van de fles om het bevroren gistblokje er uit te laten springen.

Vervolgens wordt de fles bijgevuld met de «liqueur d’expédition », doorgaans een mengsel van suiker en wijn, die het suikergehalte van de champagne bepaalt en tevens de benoeming brut, sec of demi-sec verleent.

Bekijk onze catalogus om de kwaliteitschampagnes te ontdekken die Sobelvin voor u heeft geselecteerd.

Nieuws

Geen actueel nieuws

Agenda

Geen actueel nieuws