Sobelvin
1970

Zoeken

Sterke drank

Er zijn veel verschillende soorten sterke dranken. Doorgaans zijn we bekend met het distillaat van druiven zoals cognac, armagnac of grappa, of van graan zoals whisky.

De wereld van sterke dranken heeft echter nog veel meer in petto en biedt een rijk palet aan parfums en smaken. De technieken van vinificatie en de manier van distilleren verschilt van huis tot huis en van streek tot streek.

Laten we ons eens buigen over cognac, een welbekend distillaat. Cognac wordt in twee keer gedistilleerd met behulp van een distilleerkolf, ook wel “Charentais à Repasse” genoemd. Deze is samengesteld uit een ketel die met open vuur wordt opgewarmd waardoor de drank “cognac” mag worden genoemd. Op de ketel staat een kapiteel in de vorm van een ui, verlengd met een zwanennek. Vervolgens loopt de vloeistof door een pijp in een gekoeld bad. Het eerste distillaat heet “brouillis” en heeft een alcoholgehalte van 20 à 31%. Dankzij een tweede opwarming (vanwaar de naam Charentais à Repasse : opnieuw erdoor) wordt “la Bonne Chauffe” verkregen. De eerste liters van het opnieuw opgewarmde distillaat, de “têtes”, worden niet gebruikt vanwege het hoge alcoholpercentage: dit ligt tussen 72 en 80%. Het percentage daalt naarmate het branden vordert. Het “hart” van dit tweede destillaat wordt gebruikt om de toekomstige cognac te maken. De laatste etappe van het branden bestaat uit het achterhouden van de “secondes” (tweederangs distillaat) en van de laatste liters (“queues”) vanwege de bittere smaak die zij aan de cognac geven. Als dit proces eenmaal klaar is wordt het hart van het distillaat in vaten gedaan om te rijpen.

Het eikenhout waarvan de vaten gemaakt worden, het distilleren als ook de vochtigheidsgraad van de chais (opslagplaats voor de vaten) zijn bepalend voor de stijl van elk huis. Gedurende de rijping van de cognac vervliegt ongeveer 8% van de alcohol. Dit deel wordt het “engeltjesdeel” genoemd. Na een rijping van 2 jaar krijgt de cognac de benoeming “VS” (Very Special), na 4 jaar “VSOP” (Very Superior Old Pale) en na 8 jaar “XO” (Extra Old). De eau-de-vie kan ook in buikflessen (“Marie-Jeannes”) worden gedaan voor een uitzonderlijk lange rijping. Deze flessen worden achterin een bijzonder hoekje in de opslagplaats weg gestopt: “het paradijs”.

Achter een verfijnde en geraffineerde eau-de-vie gaat altijd een uitzonderlijke likeurstoker schuil…

Bekijk onze catalogus

Nieuws

Geen actueel nieuws

Agenda

Geen actueel nieuws